Uitreiking 7e International Steven Hoogendijk Award 2016

Op vrijdag 23 september 2016 is voor de 7e keer de International Steven Hoogendijk Award door onze Praeses Magnificus Burg. Aboutaleb uitgereikt aan Prof.dr. Richard Durbin, FRS voor zijn vele bijdragen aan de bioinformatica.

Het ‘s-morgens gehouden seminar in het Science Centre van de TU Delt was uitermate boeiend met lezingen van dr. Thomas Abeel, dr. Ahya Anvar, prof. Roeland van Ham en Richard Durbin (zie hier voor het programma) en hoewel het aantal studenten helaas beperkt bleef stelde Richard Durbin dat hij de uitwisseling van ideeën tijdens de lunch-discussie erg stimulerend vond.

Het middagprogramma op het stadhuis

Bij het middagprogramma op het stadhuis gaf prof. Jaap Heringa een inleiding over het jonge vakgebied: bioinformatica, waarna de voorzitter van de jury: prof. Marcel Reinders een toelichting gaf op de vele bijdragen die Richard Durbin aan dit vakgebied heeft bijgedragen waarvan de meest bekende is dat prof. Durbin in de race om het Human Genome de algoritmen voor het herkennen van de genen -in het academische team- heeft geschreven / uitgevonden. Maar daar is het niet bij gebleven en vandaag de dag maakt de hele wereld gebruik van databases die hij heeft vormgegeven en gebruikt algoritmen die hij en zijn team van onderzoekers aan het Welcome Sanger Institute hebben bepaald. En laatstelijk is prof. Durbin betrokken bij hoe het menselijk genoom verandert en o.a. bij het in kaart brengen van de migratiestromen van de mens in de pre- en meer recente historie.

Bij het uitreiken van de legpenning aan prof. Durbin vergeleek onze Praeses Magnificus zijn werk als burgemeester met dat van prof. Durbin met dat hij continu op zoek is naar het ‘DNA’ van Rotterdam en hoe dat door de ontwikkeling en immigratie aan verandering onderhevig is.

Prof. Richard Durbin

Na ontvangst van de penning hield Richard Durbin een inspirerend betoog over wat hij als mogelijkheden van dit jonge vakgebied in het verschiet ziet. Na afloop werd onder het genot van een hapje en een drankje over deze ideeen verder gediscussieerd.

En ‘s-avonds bij het diner onderstreepte onze President Directeur prof.drs.ir. Han Vrijling nog eens dat het BGPW een lange traditie heeft als het gaat om het toepassen van techniek tbv. de samenleving met zijn verhaal over ons lid en later consultant: dhr. Frederik Willem Conrad die een grote rol speelde bij de totstandkoming van het Suez Kanaal (hier). Wij zijn dan ook bijzonder verheugd dat Richard Durbin corresponderend lid is geworden.